سفارش تبلیغ
صبا ویژن

عرفان و اخلاق - معارف اسلامی
 
...
نوشته شده در تاریخ دوشنبه 87/2/30 توسط ایران

حضرت آیت الله مجتهدی می فرمایند :
قدیم هر طلبه ای که اول اذان صبح ،بیدار می شد با او مباحثه نمی کردند ،می گفتند این طلبه بی بند و باری است ولی الان چه؟

قدیم نماز شب خوان ها خوب بودند

الان نماز صبح خوان ها ،انسانهای مومن و خوبی به حساب می آیند .

بعد از ما عده ای می آیند می گویند :

 قدیم یک طلبه هایی بودند ،نمازشان را تیغ آفتاب می خواندند و نمازشان قضا نمی شد

اینها از اولیاء خدا بودند .

حضرت آیت الله مجتهدی می فرمایند :

 سحر را از دست مده یک ساعت مطالعه سحر ،مطابق با چند ساعت مطالعه روز است . یک بار قسمتی از مطوّل را هر چه خواندم نفهمیدم ،سحر همین که بیدار شدم زیر کرسی هنوز وضو نگرفته خواب آلود ، کتاب را باز کردم و مطلب را فهمیدم .

حضرت آیت الله مجتهدی می فرمایند : یک روز قبل از اذان صبح دیدم ،آیت الله العظمی بروجردی (رحمه الله علیه ) در حیاط مدرسه فیضیه  قدم می زنند فردای آن روز شیخ محمود اردکانی آمد و گفت دیشب آقای بروجردی (رحمه الله علیه) اینجا آمده بود و شکایت داشتند که چرا برق چند حجره خاموش بوده و طلبه ها برای نماز شب بیدار نشده اند .

امام صادق (علیه السلام ) فرمودند : لا تدع قیام الیل ، فانّ المغبون من حرم صلوه اللیل ؛

نماز شب را رها مکن به درستی که گول خورده کسی است ، که از نماز شب محروم شود .

حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و اله ) فرمودند :من کثر صلاته با للّیل حسن وجهه بالنّهار؛

هر کس شب هنگام ، نمازش فراوان باشد ، چهره اش در روز نیکو خواهد بود .

خداوند متعال به موسی (علیه السلام) فرمود :

 یابن  عمران کذب من زعم انّه یحبّنی فاذا جنّه اللّیل نام عنّی؛

ای پسر عمران دروغ می گوید کسی که گمان می کند مرا دوست دارد

 ولی هنگام شب ،تا صبح می خوابد ،

سپس فرمود : آیا دوست خواستار خلوت کردن با دوست خود نیست ؟ ای پسر عمران من از دوستان خود با خبرم ، چون شب بر آنان وارد شود ، دیده دلهایشان به سوی من نگران است و عقاب و کیفر من پیش چشمشان نمودار است و با من از راه مشاهده و حضور سخن می گویند ،

ای پسر عمران ، از دل خود خشوع و از بدن خود فروتنی و از چشم خود اشک در تاریکیها ی شب برای من بفرست ، که در این حالات مرا به خود نزدیک خواهی یافت .

اگر می خواهی تو هم با خدا رفیق شوی نماز شب بخوان.

اگر خواب بودی و خروسی صدا کرد و بیدار شدی به خروس فحش مده ، می دانی چه می گوید ؟

 می گوید : اذکروالله یا غافلون ؛ ای غافلها بلند شوید و به یاد خدا باشید .

حضرت آیه الله مجتهدی می فرمایند : استاد ما حاج شیخ علی اکبر برهان (رحمه الله علیه) فرمودند:
یک کارگر صبح تا ظهر ، کار می کند ، ظهر چند دقیقه سرش را می گذارد زمین ،خستگی او رفع می شود دوباره تا شب کار می کند ، ما که ساعتها می خوابیم ولی باز حال بلند شدن را نداریم ، علتش اینست که گناه ما را خسته کرده است و نمی توانیم برای نماز شب بلند شویم .

امام صادق (علیه السلام) فرمودند: 

انّ الرّجل لیکذب الکذبه فیحرم بها صلوه الّلیل فاذا حرم بها صلاه الّلیل حرم بها الرّزق؛

 به درستی که آدمی گاهی یک دروغ می گوید  پس به سبب آن از نماز شب محروم می شود و وقتی از نماز شب محروم شد از روزی هم محروم می شود .گا هی هم خداوند متعال برای اینکه انسان تکبر نکند و مغرور نگردد ، نمی گذارد بیدار شود ولی این مساله یکی دو شب بیشتر نیست .

آیه الله العظمی سید احمد خوانساری (رحمه الله علیه) تا آخر عمر نوافل را ایستاده به جای می آوردند .

برخوردار فرید، شاکر ، آداب الطلاب، ج1،ص 146-140
سلسله مباحث حوزوی توسط آیت الله مجتهدی تهرانی

از وبلاگ مدرسه علمیه فاطمیه کرمان



اگر درس بخوانی  و استاد اخلاق نداشته باشی ، بر فرض آیت الله هم بشوی نَفس تو هم ، آیت الله می شود ، آن وقت بیچاره می شوی .

همان طوری که به دکتر می روی و دستور رژیم غذائی می گیری ، باید پیش استاد بروی و دستور اخلاق بگیری . باید استاد باشد که نزد او بروی که باد کبر و غرور تو را خالی کند .

فکر نکنی حالا که این کتابها را می خوانی به جائی رسیده ای و حتماً مورد تایید امام زمان «عج الله تعالی فرجه الشریف» قرار گرفته ای .

حضرت آیت الله العظمی حاج شیخ عبد الکریم حائری «رحمه الله» فرمودند :وقتی شخصی طلبه می شود مانند انگور است که بر اثر جوشاندن نجس می شود و راه پاک شدن آن ، ثُلثان است ، پس باید طلبه استاد اخلاق بگیرد و خود را تزکیه کند ؛ زیرا علم و دانش و مدرک ، آدمی را مغرور و متکبر می سازد و یک طلبه باید آن قدر تلاش کند و بجوشد تا 3/2 او یعنی صفات و اخلاق بد او بخار شود و از بین برود تا اینکه بتوان از او استفاده کرد .

امّا مواظب باش گرفتار نا اهل نشوی ، گرفتار این سیم وَصلی ها نشوی ، اگر کسی پیدا شد که دلش می خواهد ، همه بفهمند که آدم خوبی است و فکر می کند ، سیمش وصل است ، به او اعتماد مکن .

اگر کسی واقعاً سیمش وصل باشد به کسی نمی گوید .

درس اخلاقی را که شما را بی حال کند ، چرتی کند ، شل و وِل کند ، درس اخلاقی که شما را از درس بیندازد ، درس اخلاق نیست ، اینها را کنار بگذار ، مواظب باش تو را گول نزنند .

ما اگر قدری خوب بشویم  و نیّتمان را درست کنیم ، استاد خوب هم گیرمان می آید .

استاد اخلاق ما، یکی حاج آقا حسین فاطمی «رحمه الله» بود که در قم شبهای جمعه به درس اخلاق ایشان می رفتیم ، در آن زمان قم 700یا 800 طلبه بیشتر نداشت. ما 70 یا 80 نفر بودیم که از ایشان استفاده می کردیم و یکی هم جمعه ها  به درس اخلاق حضرت آیت الله العظمی امام خمینی«رحمه الله» می رفتیم.

از جملاتی که ازحضرت امام «رحمه الله» به یاددارم این است که ایشان فرمودند:ما می توانیم با علم واخلاق انسان واقعی بشویم،ولی حیوانات نمی توانند پس باید درانسانیت بکوشیم .

برخوردار فرید،شاکر ، آداب الطلاب ،ج1 ، ص165 -163
سلسله مباحث حوزوی توسط آیت الله مجتهدی تهرانی

از وبلاگ مدرسه علمیه فاطمیه کرمان



نوشته شده در تاریخ پنج شنبه 87/2/26 توسط ایران

فرمودند که :

باید انسان یک مقدار زیاده بر معقول تقلیل غذا و استراحت بکند تا جنبه حیوانیت کمتر و روحانیت قوت بگیرد ، و میزان آن را هم چنین می فرمود : اولا  انسان روز و شب زیاده از دو وعده غذا نخورد حتی تنقل مابین الغذایین نکند . ثانیا هر موقع غذا می خورد باید مثلاً یک ساعت بعد از گرسنگی بخورد ، و آنقدر بخورد که تمام سیر نشود . این در کمّ غذا ، و کیفش باید غیر از اداب معروفه ، گوشت زیاد نخورد ، به این معنا که شب و روز هر دو نخورد ، و در هر هفته دو سه دفعه هر دو  را یعنی هم روز و هم شب را ترک کند ،و یکی هم اگر تواند للتکیّف نخورد ، و لا محاله آجیل خور نباشد اگر احیاناً وقتی نفسش زیاد مطالبه آجیل کرد استخاره کند و اگر بتواند روزه های سه روز هر ماه را ترک نکند .

و اما تقلیل خواب می فرمودند :
شبانه روز شش ساعت بخوابد و البته در حفظ لسان و مجانیت اهل غفلت اهتمام زیاد نماید . اینها در تقلیل حیوانیت کفایت می کند . و اما تقویت روحانیت :
اولا باید همّ و حزن قلبی به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.

ثانیا تا می تواند ذکر و فکر را ترک نکند که این دو جناح سیر آسمان معرفت است .

در ذکر عمده سفارش اذکار صبح و شام اهمّ آن که در اخبار وارد شده . و اهمّ تعقیبات ، صلوات و عمده ترین ذکر ، وقت خواب که در اخبار مأثور است ، لا سیّما متطهراً در حال ذکر به خواب رود.

و شب خیزی می فرمود :
زمستان ها سه ساعت ، تابستان ها یک و نیم ساعت . و می فرمودند : که من در سجده ذکر یونسیه - یعنی در مداومت آن که شبانه روزی ترک نشود ، هر چه زیاد تر توان کردن اثرش زیادتر ، اقل اقل آن چهارصد مرتبه است - خیلی اثر ها دیده ام ، خودم تجربه کرده ام ، چند نفر هم مدعی تجربه اند.

یکی هم قرآن که خوانده می شود به قصد هدیه ختمی مرتبت (ص) خوانده می شود.

و اما فکر برای مبتدی می فرمودند : در مرگ فکر بکن تا ...



نوشته شده در تاریخ پنج شنبه 87/2/26 توسط ایران
بسم الله الرحمن الرحیم
بر تو باد به تقوای الهی ، در پنهان و میان جمع ! خوبی را برای همه آفریدگان بخواه ، گرچه به تو بدی روا داشته باشند.
در برابر آزار دیگران ، بردباری ورز. اگر به تو اهانت شد، یا ناسزا شنیدی ، در پاسخ ، سخنی ناروا مگو.
هنگامی شعله ور شدن خشم ، از کلام ناپسند بپرهیز، از جایت بلند شو، در مکان دیگر بنشین و خود را به کاری دیگر مشغول کن تا خشمت فرو نشیند.
مدام در فکر بهسازی آخرت و سعادت دنیا باش.
در همه حال. به خدا توکل کن و در همهمهات به او اطمینان (داشته باش) . بر تو باد پاسداری و شکر گذاری کسی که به تو خوبی می کن و تو را نعمت می دهد.
از قهقهه و خنده بپرهیز، زیرا غفلت آرد و دل را بمیراند.
به هر کاری مشغولی ، نماز اول وقت را ترک مکن. اگر - معاذالله - نمازت قضا شد، در اولین فرصت جبران کن.
در هر حال و مکان ، دانش آموز باش. پرگو مباش. بیشتر به شنیدن علاقه مند
باش تا گفتن. با استادت مشاجره مکن و گفته های او را بر مگردان. آنچه را فراگیری در شب مرور کن.
با قرآن مانوس باش. وردی از قرآن را برای خودت برگزین. اگر می توانی ، قرآن را حفظ کن و اگر ممکن نیست ، هر چند آیه ای که در توانت هست ، از برکن.
کوشش کن امروزت بهتر از دیروزت باشد، و تلاش کن در هر روزی - گرچه اندک - تکامل پیدا کنی.
مبادا به گفته سخن چینان گوش فرا داری ، زیرا بدبختی بی شمار به دنبال آرد و تاثیر شومی بر نفس می گذارد.
در زیارت مشاهده مشرفه یا خواندن زیارت آنها، از راه دور غفلت مکن.
به هنگام تعلیم و نشر دانش ، از پرگویی بپرهیز. غیر علمی و بدون مستند سخن مگو. تنها ناقل سخن دیگران مباش ، خودت نسبت به مطالب و مسایل صاحبنظر شو.
در هر روز، بیست و پنج مرتبه (اللهم اغفر للمومنین و المومنات و المسلمین و السلمات) را بخوان و در این دعا، ثواب و مزدی بسیار است.
پس از نماز عصر، هفتاد و هفت مرتبه ذکر استغفار را بخوان. نیز سوره قدر و توحید را بسیار قرائت کن.
بسم الله الرحمن الرحیم بر تو باد به تقوای الهی ، در پنهان و میان جمع ! خوبی را برای همه آفریدگان بخواه ، گرچه به تو بدی روا داشته باشند. در برابر آزار دیگران ، بردباری ورز. اگر به تو اهانت شد، یا ناسزا شنیدی ، در پاسخ ، سخنی ناروا مگو. هنگامی شعله ور شدن خشم ، از کلام ناپسند بپرهیز، از جایت بلند شو، در مکان دیگر بنشین و خود را به کاری دیگر مشغول کن تا خشمت فرو نشیند. مدام در فکر بهسازی آخرت و سعادت دنیا باش. در همه حال. به خدا توکل کن و در همهمهات به او اطمینان (داشته باش) . بر تو باد پاسداری و شکر گذاری کسی که به تو خوبی می کن و تو را نعمت می دهد. از قهقهه و خنده بپرهیز، زیرا غفلت آرد و دل را بمیراند. به هر کاری مشغولی ، نماز اول وقت را ترک مکن. اگر - معاذالله - نمازت قضا شد، در اولین فرصت جبران کن. در هر حال و مکان ، دانش آموز باش. پرگو مباش. بیشتر به شنیدن علاقه مند باش تا گفتن. با استادت مشاجره مکن و گفته های او را بر مگردان. آنچه را فراگیری در شب مرور کن. با قرآن مانوس باش. وردی از قرآن را برای خودت برگزین. اگر می توانی ، قرآن را حفظ کن و اگر ممکن نیست ، هر چند آیه ای که در توانت هست ، از برکن. کوشش کن امروزت بهتر از دیروزت باشد، و تلاش کن در هر روزی - گرچه اندک - تکامل پیدا کنی. مبادا به گفته سخن چینان گوش فرا داری ، زیرا بدبختی بی شمار به دنبال آرد و تاثیر شومی بر نفس می گذارد. در زیارت مشاهده مشرفه یا خواندن زیارت آنها، از راه دور غفلت مکن. به هنگام تعلیم و نشر دانش ، از پرگویی بپرهیز. غیر علمی و بدون مستند سخن مگو. تنها ناقل سخن دیگران مباش ، خودت نسبت به مطالب و مسایل صاحبنظر شو. در هر روز، بیست و پنج مرتبه (اللهم اغفر للمومنین و المومنات و المسلمین و السلمات) را بخوان و در این دعا، ثواب و مزدی بسیار است. پس از نماز عصر، هفتاد و هفت مرتبه ذکر استغفار را بخوان. نیز سوره قدر و توحید را بسیار قرائت کن.


نوشته شده در تاریخ پنج شنبه 87/2/26 توسط ایران

محمد و آل محمد(ص) شجر طیّبه هستند و شیعیان و مؤمنین شاخ و برگش. اما نیّت خوب هم برای مؤمنین شجره طیّبه است. اگر نیّت خوب داری و دائماً مراقب هستی، شب و نصف شب از خدا می­خواهی، آن نیّت دارد رشد می­کند و برای مؤمنین شجره طیّبه است. همان طور که نیّت بد آدم را به جای بد می­برد، نیّت خوب هم به جای خوب می­برد؛ پس نیّت خوب شجره طیّبه است.


آنها خودشان شجرة طیّبه را تشریح کرده­اند؛ فرمودند: دوستان ما حکم برگ شجره را دارند. زینت درخت هم به برگهای آن است. اصلاً درخت اول برگ می­کند و بعد گل، اینها مال آن درختند و درخت مال اهل بیت(ع) خداست. برگ از درخت آب می­خورد؛ بنابراین ما میهمان اهل بیتیم. این درخت را خدا آفریده است. ریشه­اش محمد(ص) است و ساقه­اش علی و اولاد علی(ع) و شاخه­ها و شکوفه­ها و برگهای آن هم شیعیان، دوستان ومحبّین هستند.


نیّت گُل و فکر گُل این است که خودش را نشان بدهد. نیّت برگ این است که خودش را به صاحبش و خالقش نشان دهد، به صانعش نشان دهد. چقدر لذتبخش است وقتی صاحب باغ و باغ می­رود و می­بیند باغ آب خورده و خوش و شنگول است. بهار که به باغ می­رود لذّت می­برد، می­بیند برگها و گلها با هم در حرکتند و همه دارند درخت را نشان می­دهند. ما همه از شجره آب می­خوریم. هر کس در حد خودش نمایش دارد. و با نیّت خوب هر چه رشد کند به درخت نزدیک می­شود؛ از برگ به گل و از گل به شاخه.


بالاخره این درخت همه روی زمین را فرا می­گیرند. خدا خبیثها را هم از بین می­برد، تیغها و خارها را از بین می­برد. خود قرآن خبر داده است: «لَیمیزَ اللهُ الخَبیثَ مِنَ الطیِّب»(سوره انفال، آیه 37)؛ خبیث را رد می­کند و از طیّب کنار می­زند. طیّب را خدا آفریده بود و در جای خودش بود؛ خبیث پیدا شد. خدا خبیث را رد کرده است. اگر خدای ناخواسته یک وقت می­بینی خطایی، کوتاهی­ای از ما سر می­زند و خدا آنها را عفو می­کند و می­بخشد، برای این است که به این خانواده بستگی داریم، ما از دوستان وبستگان آن خانواده هستیم. لذا خبیث را از ما دور می­کند و خار خاشاک را از درخت می­گیرد و نمی­گذارد درخست را خشک کند. 

مجالس حاج محمد اسماعیل دولابی

برگرفته از کتاب طوبای محبت



گفتاری از مرحوم آیت الله سید محمد حسین حسینی طهرانی

این‌ مرد، جهانی‌ از عظمت‌ بود؛ عیناً مانند یک‌ بچه‌ طلبه‌ در کنار صحن‌ مدرسه‌ روی‌ زمین‌ می‌نشست‌ و نزدیک‌ به‌ غروب‌ در مدرس? فیضیّه‌ می‌آمد، و چون‌ نماز بر پا می‌شد مانند سائر طلاّب‌ نماز را بجماعت‌ مرحوم‌ آیة‌ الله‌ آقای‌ حاج‌ سیّد محمّد تقی‌ خونساری‌ می‌خواند.مرحوم علامه طباطبایی

آنقدر متواضع‌ و مؤدّب‌، و در حفظ‌ آداب‌ سعی‌ بلیغ‌ داشت‌ که‌ من‌ کراراً خدمتشان‌ عرض‌ کردم‌: آخر این‌ درجه‌ از ادبِ شما و ملاحظات‌ شما ما را بی‌ادب‌ می‌کند! شما را بخدا فکری‌ بحال‌ ما کنید!

از قریب‌ چهل‌ سال‌ پیش‌ تا بحال‌ دیده‌ نشد که‌ ایشان‌ در مجلس‌ به‌ متّکا و بالش‌ تکیه‌ زنند، بلکه‌ پیوسته‌ در مقابل‌ واردین‌، مؤدّب‌، قدری‌ جلوتر از دیوار می‌نشستند؛ و زیر دست‌ میهمانِ وارد. من‌ شاگرد ایشان‌ بودم‌ و بسیار بمنزل‌ ایشان‌ می‌رفتم‌، و به‌ مراعات‌ ادب‌ می‌خواستم‌ پائین‌تر از ایشان‌ بنشینم‌؛ ابداً ممکن‌ نبود.

ایشان‌ بر می‌خاستند، و می‌فرمودند: بنابراین‌ ما باید در درگاه‌ بنشینیم‌ یا خارج‌ از اطاق‌ بنشینیم‌!

در چندین‌ سال‌ قبل‌ در مشهد مقدّس‌ که‌ وارد شده‌ بودم‌، برای‌ دیدنشان‌ بمنزل‌ ایشان‌ رفتم‌. دیدم‌ در اطاق‌ روی‌ تشکی‌ نشسته‌اند (بعلّت‌ کسالت‌ قلب‌ طبیب‌ دستور داده‌ بود روی‌ زمین‌ سخت‌ ننشینند). ایشان‌ از روی‌ تُشک‌ برخاستند و مرا به‌ نشستن‌ روی‌ آن‌ تعارف‌ کردند، من‌ از نشستن‌ خودداری‌ کردم‌. من‌ و ایشان‌ مدّتی‌ هر دو ایستاده‌ بودیم‌، تا بالاخره‌ فرمودند: بنشینید، تا من‌ باید جمله‌ای‌ را عرض‌ کنم‌!

من‌ ادب‌ نموده‌ و اطاعت‌ کرده‌ و نشستم‌. و ایشان‌ نیز روی‌ زمین‌ نشستند، و بعد فرمودند: جمله‌ای‌ را که‌ می‌خواستم‌ عرض‌ کنم‌، اینست‌ که‌: «آنجا نرم‌تر است‌.»!

 



نوشته شده در تاریخ چهارشنبه 87/1/28 توسط ایران
نماز

شما را سفارش می کنم به اینکه نمازهایتان را در بهترین و با فضیلت ترین اوقات آنها به جا بیاورید و آن نمازها با نوافل، 51 رکعت است؛ پس اگر نتوانستید، 44 رکعت بخوانید و اگر مشغله های دنیوی نگذاشت آنها را به جا آورید، حداقل نماز توابین را بخوانید [ نماز اهل انابه و توبه هشت رکعت هنگام زوال است ].

مرحوم علامه طباطبایی و آیت الله بهجت از ایشان نقل می کنند که می فرمودند:

« اگر کسی نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقامات عالیه نرسد مرا لعن کند. »

مرحوم آقای سید هاشم رضوی هندی می فرمایند:
روزی یکی را به محضر آقای قاضی آوردند که مثلا آقا دستش را بگیرد و راهنمایی اش کند. مرحوم آقای قاضی فرموده بودند:

« به این آقا بگویید که نماز را در اول وقت بخواند. »

بعد معلوم شد که آن آقا وسواس در عبادات داشته و نماز را تا آخر وقت به تأخیر می انداخته است.

اما وصیت های دیگر، عمده آنها نماز است. می فرمودند نماز را بازاری نکنید اول وقت به جا بیاورید با خضوع و خشوع.
اگر نماز را تحفظ کردید همه چیزتان محفوظ میماند و تسبیح صدیقه کبری سلام الله علیها که از ذکر کبیر به شمار می آید و آیت الکرسی در تعقیب نماز ترک نشود.

دعا در قنوت نماز

آقای قاضی به شاگردان خود دستور می دادند این دعا را در قنوت نماز هایشان بخوانند:
« اللهم ارزقنی حبّک و حبّ ما تحبه، و حبّ من یحبّک، والعمل الذی یبلغنی إلی حبّک واجعل حبّک احبّ الاشیاء إلی. »

قرآن

آیت الله نجابت می فرمودند:
آیت الله میرزا علی قاضی به مرحوم آیت الله شیخ علی محمد بروجردی
(از شاگردان برجسته آقای قاضی) فرموده بودند که:

« هیچ گاه از قرآن جدا مشو و ایشان تا آخر عمر بر این سفارش آقای قاضی وفادار و پایبند بود. هر وقت از کارهای ضروری و روزمره فارغ می شد، قرآن می خواند و با قرآن بود. »

آقای سید محمد حسن قاضی می فرمایند:
« چند سفارش ایشان عبارت است از:

اول روخوانی قرآن. می فرمودند قرآن را خوب و صحیح بخوانید.
توصیه دیگر ایشان راجع به دوره تاریخ اسلام بود. می فرمودند یک دوره تاریخ اسلام را از ولادت حضرت پیغمبر(ص) تا 255 هـ.ق یا 260 هـ.ق بخوانید. و بعد از عمل به این ها می فرمودند برو نماز شب بخوان! »

آیت الله قاضی در نامه ای به آیت الله  طباطبایی می فرمودند:

« دستورالعمل، قرآن کریم است؛ فیه دواء کل دواء و شفاء کل عله و دوا کل غله علماً و عملاً و حالاً.
آن قره العیون مخلصین را همیشه جلوی چشم داشته باشید و با آن هادی طریق مقیم و صراط مستقیم سیر نمایید و از جمله سیرهای شریف آن قرائت است به حسن صورت و آداب دیگر، خصوص در بطون لیالی...»

و نیز:

« بر شما باد به قرائت قرآن کریم در شب با صدای زیبا و غم انگیز، پس آن نوشیدنی و شراب مؤمنان است. تلاوت قرآن کمتر از یک جزء نباشد. »

نماز شب
« اما نماز شب پس هیچ چاره و گریزی برای مؤمنین از آن نیست، و تعجب از کسی است که می خواهد به کمال دست یابد و در حالی که برای نماز شب قیام نمی کند و ما نشنیدیم که احدی بتواند به آن مقامات دست یابد مگر به وسیله نماز شب. »

علامه طباطبایی می فرمودند:
« چون در نجف اشرف برای تحصیل مشرف شدم، از نقطه نظر قرابت و خویشاوندی گاه گاهی به محضر مرحوم قاضی شرفیاب می شدم تا یک روز در مدرسه ای ایستاده بودم که مرحوم قاضی از آن جا عبور می کردند. چون به من رسیدند، دست خود را روی شانه من گذاردند و گفتند:

ای فرزند! دنیا می خواهی نماز شب بخوان، آخرت می خواهی نماز شب بخوان! »

حاج سید هاشم حداد می فرمودند:
« مرحوم آقا خودش این طور بود و به ما هم این طور دستور داده بود که در میان شب وقتی برای نماز شب برمی خیزید، چیز مختصری تناول کنید، مثلاً چای یا دوغ یا یک خوشه انگور یا چیز مختصر دیگری که بدن شما از کسالت بیرون آید و نشاط برای عبادت داشته باشید. »


توسل به ائمه أطهار(ع)

آیت الله سید علی آقا قاضی در یکی از نامه هایش چنین مرقوم فرمودند:

« .... و تمام طرق .... توسل به ائمه أطهار(ع) و توجه تام به مبدأ است. چونکه صد آمد، نود هم پیش ما است.
با دراویش و طریق آنها کاری نداریم. طریقه، طریقه علما و فقها است، با صدق و صفا. »


توسل به حضرت سیدالشهدا(ع)
محال است انسانی به جز از راه سیدالشهدا علیه السلام به مقام توحید برسد.
سریان فیوضات و خیرات از مسیر حضرت سیدالشهدا علیه السلام است و پیشکار این فضیلت هم حضرت قمر بنی هاشم ابالفضل العباس علیه السلام است.

دعا برای فرج امام زمان(ع)
از آن چیزها که بسیار لازم و با اهمیت است دعا برای فرج حضرت حجت ـ صلوات الله علیه ـ در قنوت نماز وتر است بلکه در هر روز و در همه دعاها.

دل هیچ کس را نرنجانید!
دیگر آن که، گر چه این حرفها آهن سرد کوبیدن است، ولی بنده لازم است بگویم اطاعت والدین، حسن خلق، ملازمت صدق، موافقت ظاهر با باطن و ترک خدعه و حیله و تقدم در سلام و نیکویی کردن با هر برّ و فاجر، مگر در جایی که خدا نهی کرده.
الله الله الله که دل هیچ کس را نرنجانید!
تا توانی دلی بدست آور
دل شکستن هنر نمی باشد
 

رفع ناراحتی های روحی

آن مرحوم در هنگام اضطراب و ناراحتی های روحی، خواندن این کلمات را سفارش می کردند:

« لا اله الا الله وحده لا شریک له، له الحمد و له الملک و هو علی کل شیء قدیر، أعوذ بالله من همزات الشیاطین و أعوذ بک ربی من أن یحضرون إن الله هوالسمیع العلیم:
هیچ معبودی جز خداوند یکتای بی شریک وجود ندارد و ستایش و حکومت مخصوص اوست و او بر هر کاری تواناست. از وسوسه های شیاطین به خدا پناه می برم و به تو پناه می برم ای پروردگارم از این که نزد من حاضر شوند. همانا خداوند شنوا و داناست. »

 


حق الناس

آیت الله نجابت نقل می کند:
وقتی که بنده مشرف شدم خدمت ایشان فرمودند:

« هر حقی که هر کس بر گردن تو دارد باید ادا کنی.
خدمت ایشان عرض کردم:
 مدتی قبل در بین شاگردهایم که نزد بنده درس طلبگی می خواندند، یکی خوب درس نمی خواند. بنده ایشان را تنبیه کردم. اذن از ولیّ او هم داشتم در تربیت. در ضمن این جا هم نیست که از او طلب رضایت کنم.
می فرمودند:
« هیچ راهی نداری، باید پیدایش کنی.
گفتم آدرس ندارم،
گفتند باید پیدا کنی.
آقای قاضی فرمودند : هر حقی که برگردنت باشد تا ادا نکنی باب روحانیت، باب قرب، باب معرفت باز شدنی نیست.
یعنی این ها همه مال حضرت احدیت است. و حضرت احدیت رضایت خود را در راضی شدن مردم قرار داده است.» 

اوراد و اذکار معمول

بر شما باد به التزام به وردهای معمول که در دسترس هر یک از شماست؛ و سجده معهوده از 500 مرتبه تا هزار بار.  

رفتن به مساجد

زیارت مشهد اعظم ـ برای کسی که مجاور آنجاست ـ در هر روز، و رفتن به مساجد معظمه در حد امکان و همین طور سایر مساجد، همانا مؤمن در مسجد مانند ماهی در آب است! 

زیارت برادران مومن

زیاد به زیارت و دیدار برادران نیک سیرت بروید، چرا که آنها برادران شما در پیمودن راه و رفیق در مشکلات هستند. 

رفع گرفتاری

علامه لاهیجانی انصاری روزی از ایشان پرسیدند که در مواقع اضطرار و گرفتاری چه در امور دنیوی و یا در امور اخروی و بن بست کارها به چه ذکری مشغول شویم تا گشایش یابد؟ در جواب فرمودند:

« پس از 5 بار صلوات و قرائت آیة الکرسی در دل خود بدون آوردن به زبان بسیار بگو:
« اللهم اجعلنی فی درعک الحصینة التی تجعل فیها من تشاء:
بار پروردگارا! مرا در حصن و پناهگاه خود و در جوشن و زره محکمت قرار بده که در آن هر کس را که بخواهی قرار می دهی تا گشایش یابد. »

حدیث عنوان بصری

آیت الله سید محمد حسین حسینی تهرانی در کتاب روح مجرد می فرمایند:

« آقای قاضی برای گذشتن از نفس اماره و خواهش های مادی و طبعی و شهوی و غضبی که غالباً از کینه و حرص و شهوت و غضب و زیاده روی در تلذذات بر می خیزد، روایت عنوان بصری را دستور می دادند به شاگردان و تلامذه و مریدان سیر و سلوک إلی الله، تا آن را بنویسند و بدان عمل کنند. یعنی یک دستور اساسی و مهم، عمل طبق مضمون این روایت بود.
و علاوه بر این می فرموده اند باید آن را در جیب خود داشته باشند و هفته ای یکی، دو بار آن را مطالعه نمایند. » 


دعای کمیل و زیارت جامعه

آقای سید محمد حسن قاضی می فرمایند:
« ایشان خصوصاً سفارش می کردند که دعای کمیل را در شب های جمعه بخوانید و خواندن زیارت جامعه ( در اواخر مفاتیح الجنان مذکور است ) را در روزهای جمعه تأکید داشتند. »

حضور قلب

حجت الاسلام آقای دکتر مرتضی تهرانی می فرمایند:
« آیت الله قاضی در پاسخ شخصی که از ایشان تقاضای سفارش کرد، فرمودند:

 قلم و کاغذ از جیبت درآور و بنویس:
سررشته دولت ای برادر به کف آر
وین عمر گرانمایه به خسران مسپار
یعنی همه جا با همه کس در همه جا
می دار نهفته چشم دل جانب یار »  

توصیه به توبه و استغفار

برادران عزیزم! ـ خداوند متعال شما را برای طاعتش موفق نماید ـ هشیار باشید که به ماههای حرام وارد شده ایم، پس چه بزرگ است و تمام نعمتهای باری تعالی بر ما؛
 پس قبل از هر چیز بر ما واجب و لازم است که توبه نمائیم با شرائط لازم و نمازهای ویژه، سپس از گناهان کبیره و صغیره به قدر توان دوری نماییم.
پس شب جمعه ـ یا روز شنبه ـ نماز توبه بخوانید ـ شب جمعه یا روز آن ـ سپس روز یکشنبه از روز دوم ماه اعاده کنید آن را.
سپس ملازم باشید به مراقبه صغری و کبری و محاسبه و معاقبه نفس به آنچه که شایسته و لازم است.
[ منظور از مراقبه صغری، محاسبه نفس است از جهت صدور گناه و خطا حتی ترک مستحبات و ارتکاب مکروهات و مراقبه کبری، دوام ذکر و توجه و عدم غفلت در حد امکان ].
پس همانا در آن یادآوری برای کسی است که اراده دارد متذکر شود یا از خدا بترسد. سپس به دلهایتان توجه نمائید و مرضهایی که در اثر گناه است مداوا کنید و به وسیله استغفار، عیبهای بزرگ تان را کوچک و کم نمائید.
 

« مرحوم قاضی به همه سفارش می کردند این ذکر را قرائت کنند:
استغفر الله الذی لا اله الا هو من جمیع ظلمی و جوری و إسرافی علی نفسی و أتوب إلیه: از خداوند که معبودی جز او نیست به خاطر تمامی ظلم ها و گناهانم و ستمی که بر خود روا داشته ام طلب بخشش می کنم و به سوی او باز می گردم. »


برآورده شدن حاجت

« مرحوم قاضی قرائت دعای زیر( دعای سریع الاجابه، مفاتیح الجنان ) را به مدت چهل شب، هر شب یک تا صد بار برای برآورده شدن حاجت سالکان درگاه الهی مفید می دانستند:
إلهی کیف أدعوک و أنا أنا و کیف أقطع رجایی منک و أنت أنت؟ إلهی أذا لم أسئلک فتعطین فمن ذاالذی أدعوه فیعطینی؟ ألهی إذا لم أدعک فستجیب لی، فمن ذاالذی أدعوه فیستجیب لی؟ إلهی إذا لم أتضرع إلیک فترحمنی فمن ذا الذی أتضرع إلیه فیرحمنی؟ إلهی فکما فلقت البحر لموسی و نجیته أسئلک أن تصلی علی محمد و آل محمد و إن تنجینی مما أنا فیه و تفرج عنی فرجا عاجلا غیر أجل بفضلک و رحمتک یا أرحم الراحمین. »

عرضه خود به امیرالمؤمنین

حاج سید عبدالکریم کشمیری(ره) می فرماید:
« روزی با آقا سید مهدی قاضی، فرزند استادم آقا میرزا علی قاضی (ره) در مسجد هندی نشسته بودیم. ایشان گفت:
شما که در برخی امور ماهر و متبحر هستید بگویید پدرم به من چه وصیتی کرده است؟ من بلافاصله به پشت بام مسجد رفتم و تأملی کرده، ذکری بر زبان راندم. به دلم الهام شد آقای قاضی به وی دو نصیحت کرده است:

اول این که هر روز خودت را بر امیرالمؤمنین علیه السلام عرضه کن و دیگر این که اگر فقر و فاقه به تو فشار آورد به قصد کمک مالی، به منازل و بیوت مراجع نرو. »

 
دعای "یا من احتجب..."

« آقای سید هاشم حداد در موقع خوابیدن دعای « اللهم یا من إحتجب بشعاع نوره...» را قرائت می کردند و چه بسا می شد که در قنوت نماز می خواندند. و چون از بعضی از شاگردان دیگر مرحوم قاضی شنیده شده است، معلوم می شود اصلش از مرحوم قاضی بوده است.
 این دعا با مختصر اختلافی در لفظ، در «مهج الدعوات» ص 108 مرحوم سید بن طاووس موجود است که آن را از محمد ابن حنیفه از رسول خدا (ص) روایت نموده است و برای آن آثار و خواص عجیبی را نقل کرده است. »

تقویت حافظه

آن مرحوم برای تقویت حافظه، خواندن آیت الکرسی و معوذتین ( دو سوره مبارکه ناس و فلق ) را سفارش می فرمودند. 

مدد از روح بزرگان

« آقای قاضی(ره) به همه توصیه می کردند که:
اگر قبری از امام زادگان یا علما و بزرگان در اطرافتان یا شهرتان است حتماً بروید. » 

عمل به دانسته ها

برو آنچه از نیکی که می دانی درست عمل کن؛ در نهایت دقت و سعی، بدان که تو عارف خواهی بود.

کلید سعادت دنیا و آخرت

سید علی آقا قاضی در یکی دیگر از نامه هایش چنین می نگارد:

« بسم الله الرحمن الرحیم، بعد حمدالله جل شأنه و الصلاة والسلام علی رسوله و آله؛
حضرت آقا! تمام این خرابی ها که از جمله است وسواس و عدم طمأنینه، از غفلت است؛ و غفلت کمتر مرتبه اش، غفلت از اوامر الهیه است و مراتب دیگر دارد که به آنها إن شاء الله نمی رسید و سبب تمام غفلات، غفلت از مرگ است و تخیل ماندن در دنیا؛
 پس اگر می خواهید از جمیع ترس و هراس و وسواس ایمن باشید دائماً در فکر مرگ و استعداد لقاء الله تعالی باشید و این است جوهر گرانبها و مفتاح سعادت دنیا و آخرت؛ پس فکر و ملاحظه نمائید چه چیز شما را از او مانع و مشغول می کند، اگر عاقلی!
و به جهت تسهیل این معنی چند چیز دیگر به سر کار بنویسد بلکه از آنها استعانتی بجوئی:
اول ـ بعد از تصحیح تقلید یا اجتهاد مواظبت تامه به فرائض خمسه و سائر فرائض در احسن اوقات؛
 و سعی کردن که روز به روز خشوع و خضوع بیشتر گردد؛
و تسبیح صدیقه طاهره ـ صلوات الله علیها ـ بعد از هر نماز؛
و خواندن آیه الکرسی ـ کذلک ـ ؛
و سجده شکر و خواندن سوره « یس » بعد از نماز صبح؛
 و « واقعه» در شبها؛
و مواظبت بر نوافل لیلیه؛
و قرائت مسبّحات در هر شب قبل از خواب و خواندن معوذات در شفع و وتر و استغفار هفتاد مرتبه در آن و ایضاً بعد از صلاة عصر؛
و این ذکر را بعد از صلوات صبح و مغرب یا در صباح و عشاء ده دفعه بخوانید:
« لا إله إلا الله وحده لا شریک له، له الحمد و له الملک و هو علی کل شیء قدیر، أعوذ بالله من همزات الشیاطین و أعوذ بک ربی أن یحضرون إن الله هو السمیع العلیم. »

مدتی به این مداومت نمائید بلکه حالی رخ دهد که طالب استقامت شوید إن شاء الله تعالی.

از سایت صالحین



فیلم نماز صبح آیت الله بهجت حفظه الله  (مسجد فاطمیه قم - 21 رمضان 1382) با کیفیت بالا

http://www.yasinmedia.com/fa/content/view/15/25/



نوشته شده در تاریخ پنج شنبه 87/1/15 توسط ایران
نوشته شده در تاریخ یکشنبه 86/12/19 توسط ایران

زندگینامه , ویژگی ها , در حدیث دیگران , بیانات , حکایات , دستور العمل ها , پرسش و پاسخ

http://www.bahjat.blogfa.com/



<   <<   6   7   8   9   10   >>   >
.: Designed By Night-Skin.com :.


بازدید امروز: 22
بازدید دیروز: 93
کل بازدیدها: 7538628

[ طراحی : نایت اسکین ] [ Weblog Themes By : Night Skin ]